سلامت خانواده و سلامت روانی اجتماعی
در روزشمار هفته سلامت شعار چهارمین روز از این هفته با عنوان «سلامت خانواده و سلامت روانی اجتماعی» نامگذاری شده است.
با توجه به اهمیت مولفه های سلامت روان و عوامل اجتماعی در سلامت خانواده مطالبی جهت اطلاع همشهریان و سایر مخاطبین تقدیم می گردد.
عواملی نظیر اعتمادِ متقابلِ اعضای خانواده به یکدیگر، درکنار وجود محیطی آرام از جنبه های فیزیکی و روانی، از مهمترین عوامل در سلامت روان خانواده می باشد.
فضای خانه، نخستین و بادوام ترین عاملی است که در رشد شخصیت افراد تأثیر می گذارد. به گونه ای که می توان گفت پدر و مادر نیرومندترین آموزگار افراد، آموزش خانوادگی پایدارترین آموزش و محیط خانه مهم ترین آموزشگاه در طول زندگی برای هر فرد می باشد.
بی شک خانواده بنیادی ترین، مهمترین و کوچکترین واحد اجتماعی است. در روزگاران قدیم، با وجود خانواده های گسترده، کودکان تحت شرایط روز مجبور بودند برای سرگرم شدن به یکدیگر وابسته باشند، اما امروزه دیدنِ خانواده های بسیاری که کودکانْ بدون بزرگسالان خودشان را سرگرم میکنند و بزرگسالان فقط ابزار را برای کودکان تهیه می کنند و مشارکتی در کار نیست،حُزن انگیز است.
بخشی از این وضعیت به خاطر تغییرات فرهنگی و بخشی به علت نبود مهارتِ ما در زندگی کردن با یکدیگر است.
والدین آنقدر نگران فراهم کردن بهترین ها برای فرزندانشان هستند که از ملحق شدن به آنها غافل شده اند و عامل دیگر، فقدان علایق مشترک میان فرزندان و والدین است که ناشی از طرد کودک از دنیای بزرگسالان و ناتوانی والدین در ورود به دنیای فرزندانشان به عنوان افرادی برابر است.
هرگاه والدین بتوانند علایق مشترک در خانواده ایجاد کنند، خصومت کاهش و هماهنگی افزایش می یابد.
این والدین هستند که می توانند فضایی از همبستگی به وجود بیاورند. بدین ترتیب ما می توانیم تصویر بزرگسالانی که همیشه در حال سرکوفت زدن و دعوا کردن با افراد کوچک تر از خود هستند را به گروهی از افراد با علایق مشترک تبدیل کنیم. اگر والدین گوش کنند و هشیار باشند، علایق کودکان را پیدا خواهند کرد و این هماهنگی و همبستگی تضمین کننده سلامت روان تک تک اعضای خانواده می باشد.
واحد سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد شبکه بهداشت و درمان شهرستان بجستان